Sju nye reisemål har fått merket for bærekraftig reisemål
- Publisert 8. juni 2018 av Mannsåker, Tone Marie
Vega
Clik on image for large version
Vega. Bilete: visitvega.no

Dei sju reisemåla føyer seg inn i rekka av 15 norske destinasjonar som jobbar systematisk for ei meir bærekraftig utvikling i reiselivet

Reisemåla som no har fått Merket for bærekraftig reisemål er Femund Engerdal, Idre, Lindesnesregionen, Lillehammer, Lyngenfjorden, Lysefjorden og Sälen. Frå før har Trysil, Røros, Vega, Lærdal. Svalbard, Geilo, Setesdal og Inderøy fått merket, ifylgje nettsidene til Nærings-og fiskeridepartementet.

- Det store engasjementet rundt merkeordninga viser at norske reiselivsdestinasjonar tek bærekraftig utvikling på alvor. Gjennom samarbeid med andre deler av næringslivet og kommunane, kan reiselivsnæringa på denne måten verta ein positiv bidragsyter til verdiskaping og arbeidsplassar, seier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Innovasjon Norge har utvikla og tilbyr Merket for Bærekraftig reisemål som eit verktøy for reisemål som ynskjer å jobba langsiktig for ei meir bærekraftig lokal reiselivsutvikling gjennom involvering, ansvarleg styring og verdiskaping. Prosessen vert eigd og drive av eit lokalt eller regionalt reisemål- eller destinasjonsselskap.

Internasjonalt anerkjent ordning

Tidligare i år vart den norske standarden "Bærekraftig reisemål" godkjent av det internasjonale organet Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Noreg er med dette eitt av få land som har ein godkjent nasjonal standard for bærekraft i reiselivet.

- Det er flott å sjå at Noreg også innafor reiseliv har utmerka seg internasjonalt. Godkjenninga av den norske standarden viser at Noreg er eit føregangsland innafor arbeid for å få til ei bærekraftig utvikling ikkje berre av enkeltbedriftar men også av heile reisemål, seier Røe Isaksen.

Stor interesse
Flere norske reisemål ynskjer å starta sin utviklingsprosess for ei meir bærekraftig reisemålsutvikling. 12 nye reisemål har starta på det to år lange løpet mot å kvalifisera for merket første gong. Reisemåla må visa ein positiv utviklingstrend på ei rekke indikatorer for å behalda merket på lang sikt.

Fakta om Merket for bærekraftig reisemål

· Merkeordninga er eit verktøy for systematisk arbeid med bærekraft på reisemål der reiselivsnæringa er pådrivar.

· Ved å kartlegge ulike kriterier fordelt på dei tre dimensjonar av bærekraft (miljømessig, sosial og økonomisk), måler reisemålea si ega utvikling i det langsiktige arbeidet for aukt bærekraft.

· Som ein del av arbeidet har reisemåla planlagt tiltak, analysert status – og dokumentert forbetring på i alt 104 indikatorar (44 kriterier som vert konkretisert av dei 104 indikatorane) innafor områda miljø, samfunn og økonomi.

· Standarden dekker 5 område: Forankring i kommune, forankring i reiselivet, bevaring av natur, kultur og miljø, styrking av sosiale verdiar og økonomisk levedyktigheit. Arbeidsprosess er normert til rundt 2 år.

· Å verta merka som eit bærekraftig reisemål, betyr at destinasjonen over tid prioriterer målet om aukt bærekraft, ikkje at staden ER bærekraftig. Merkeordninga er ein reiskap for utvikling, og reisemålea må visa ei forbetring på sikt.

 Tips noen om denne saken
Sende til flere mottakere? Separer adressene med komma.
104


VG RSS
1.
 Raser mot Erna Solberg: Mener hun har kjent til gjengproblemene
Tirsdag erkjente statsminister Erna Solberg at regjeringen kan bli bedre på å ta Oslo-gjengenes bakmenn. Ap og SV reagerer kraftig.
2.
 20 år med VG-lista-konserter – her er høydepunktene
I 2003 ble det publikumsrekord på Rådhusplassen da Kurt Nilsen sang vinnerlåten fra den første sesongen av «Idol». I år finner den 20. konserten på Rådhusplassen sted.
3.
 Frykter nedbemanninger etter REMA 1000-endringer
Etter nyttår vil Rema 1000 slutte å bruke varefremmere fra tredjepartsleverandører. Dette vil trolig føre til stor nedbemanning i merchandising-bransjen.
4.
 Høie svarer om luftambulanse-krisen: Innrømmer at anskaffelsene kunne vært gjort annerledes
Helse- og omsorgsminister Bent Høie innrømmer i et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen at anskaffelsen i luftambulanse-saken kunne vært gjort annerledes.
5.
 Megan Fox er i Norge
Hollywood-stjernen Megan Fox (32) er i Norge for å spille inn en TV-dokumentar.
6.
 Suárez sikret avansement for tamt Uruguay
(Uruguay-Saudi – Arabia 1–0) Luis Suárez (31) utnyttet en keepertabbe og Uruguay er klare for åttedelsfinale. Samtidig som Saudi-Arabia og Egypt er slått ut.
7.
 Nei, jente (16) kan ikke «skylde seg selv» når bilder av henne spres på nett
Unge mennesker har en seksualitet, og det skal de få lov til å ha. Men de skal få ha den i fred, og de skal selv få bestemme over bildene de har og tar av seg selv.
8.
 Strid om Champions League-plass: Gjekstad kalles bakstreversk
Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad får både støtte og motbør. Elverum skjønner ikke motstanden mot forslaget om å gi Champions League-plassen til vinneren av sluttspillet også på kvinnesiden.


Søk på Radiofolgefonn.no


LOKALE KAMERA

ODDA

VOSS

KVINNHERAD

EIDFJORD

ULLENSVANG

KVAM - ÅLVIK

BERGEN

FOLGEFONNA

GRANVIN


VEGKAMERA

LÅTEFOSS

KLØVET

SELJESTAD

RØLDALSTUNELLEN

VELURE

KVAMSKOGEN

SVELGANE / SKJERVET

EVANGER

VINJE VEST

DYRANUT

HAUKELI

HARDANGERBRUA


Dekningsområde & frekvens

Odda
 Fm:104-104,2-105,5-106
Ullensvang 
 Fm:101-105,2
Voss
 Fm:101,5-104-104,4-104,8-106,3
Granvin
 Fm:101-107,3
Ulvik
 Fm:107
Eidfjord
 Fm: 104-105,9
Kvam
 Fm:104-106-107,3
Jondal
 Fm: 106-107,3
Frekvenskart

Levert av MindIT Solutions AS i samarbeid med Aarekol IT Kompetanse