12.mai - den internasjonale ME - dagen
- Publisert 12. mai 2018 av Mannsåker, Tone Marie
12mai172
Clik on image for large version
Illustrasjonsbilete

Når den internasjonale ME-dagen vert markert 12. mai, gir aukt satsing på forskning etterlengta håp til millionar av pasientar og pårørende verda over 
 
– Me syns det er teikn til auknde satsing på forsking for å forstå ME-sjukdomen, spesielt dei siste åra, seier Øystein Fluge, ein av leiarane for forskingsgruppa for ME ved Kreftavdelingea, Haukeland Universitetssykehus på Kavlifondet sine nettsider.

Han viser til at etter årtier med betydeleg underfinansiering, er det i USA no aukende løyvingar til somme forskingsgrupper.

Kavlifondet har sidan 2011 vore ein av få større donorar til biomedisinsk ME-forsking i Noreg. Mangelen på finansiering har gjort støtta frå Kavlifondet ekstra betydningsfull.

– Kavlifondet sitt samarbeid og støtte har vore heilt avgjerande for vår mogelegheit til å driva forsking. Det er inga overdriving å hevda at ingen av våre gjennomførte eller påbyrja prosjekt hadde sett dagens lys utan Kavlifondet, seier Øystein Fluge.

– Støtta har mogeleggjort fleire kliniske studier, og ført til at me har etablert ein verdifull biobank med prøvsr frå ME- sjuke pasientar.

Mye av laboratorieforskinga dreier seg om å prøva å forstå kvifor pasientane føler ein slik gjennomgripande mangel på energi, samt ei rekke ledsagarsymptom som kan vera både primære eller sekundære.

Dei gjennomførte kliniske studiene har evaluert forsøk på behandling som påvirkar immunapparatet, med hensikt å avdempa ein feilaktig påvirknad på kroppen si energiomsetting.

Les meir på (på nynorsk) på fjordingen.no, eit lesarinnlegg skrive av ME - sjuke Agnete Skrede.

 Tips noen om denne saken
Sende til flere mottakere? Separer adressene med komma.
104


VG RSS
1.
 Kulturkrig på norsk
Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Jon Helgheim mener kjønnskvotering, fedrekvoter og andre tåpelige påfunn er meningsløst.
2.
 Netflix verdt mer enn Disney
Strømmetjenesten Netflix er nå verdt mer enn Disney.
3.
 Amerikansk Nord-Korea-ekspert til VG: – En ekstremt farlig utvikling
NEW YORK (VG) En av USAs fremste eksperter på Nord-Korea mener at risikoen for en krig er større etter at Donald Trump følte seg tvunget til å avlyse toppmøtet med Kim Jong-un.
4.
 Fant 300 år gammelt skipsvrak med skatter verdt 140 milliarder kroner
Først nå avslører forskerne at de har funnet vraket etter et spansk skip som sank med skatter som er anslått verdt opptil 17 milliarder dollar.
5.
 Nord-Korea: Fortsatt villig til å møtes
Nord-Korea sier de er fortsatt villige til å møtes etter at USA avlyste det planlagte toppmøtet mellom de to landene.
6.
 Grillbranner kostet 126 millioner i fjor sommer
I løpet av sommerhalvåret i fjor utbetalte forsikringsselskapene 126 millioner kroner etter branner og branntilløp der kilden var grill, fyrstikker og røyking.
7.
 Israels høyesterett avviser krav om stans av overdrevent maktbruk
Israels høyesterett har avvist et krav om at militæret stanser bruken av dødelig makt mot palestinere under protester og sammenstøt på Gazastripen.
8.
 Skremmer irene til valgurnene med fosterbilder
DUBLIN (VG) Med oppblåste bilder av fostre sikrer abortmotstanderne seg verdifulle tviler-stemmer før folkeavstemningen fredag.


Søk på Radiofolgefonn.no


LOKALE KAMERA

ODDA

VOSS

KVINNHERAD

EIDFJORD

ULLENSVANG

KVAM - ÅLVIK

BERGEN

FOLGEFONNA

GRANVIN


VEGKAMERA

LÅTEFOSS

KLØVET

SELJESTAD

RØLDALSTUNELLEN

VELURE

KVAMSKOGEN

SVELGANE / SKJERVET

EVANGER

VINJE VEST

DYRANUT

HAUKELI

HARDANGERBRUA


Dekningsområde & frekvens

Odda
 Fm:104-104,2-105,5-106
Ullensvang 
 Fm:101-105,2
Voss
 Fm:101,5-104-104,4-104,8-106,3
Granvin
 Fm:101-107,3
Ulvik
 Fm:107
Eidfjord
 Fm: 104-105,9
Kvam
 Fm:104-106-107,3
Jondal
 Fm: 106-107,3
Frekvenskart

Levert av MindIT Solutions AS i samarbeid med Aarekol IT Kompetanse