Internasjonalt kunstnarmiljø set spor etter seg
- Publisert 5. mai 2012 av Mannsåker, Tone Marie
Forklebord,B.skåltveit
Clik on image for large version
Illustrasjonsbilete

Dei nederlandske kunstnarane Sjaak Langenberg og Rosè de Beer har gjennom to opphald  Ålvik i Hardanger, gitt nasjonalromantikken nye motiv. Hardangersaummønster har fått nye bruksområde ifylgje NRK.no

Dei to jobbar med kunst i offentlege rom, og i Hardanger har dei leika seg med dei kjente motiva frå fjorden. På postkort med motiv mange har sett på den måten før, har dei manipulert inn forslaga dei har til kunstverk i landskapet.

For fjord og fjell er på mange måtar sjølve biletet på Noreg, men det fins og tungindustri i området. I kunsten sin set Langenberg og Rosè både dette og møtet mellom nasjonalromantikk og industri på spissen.

I det siste prosjektet har paret teke hardangersaumen til parkeringsplassen, og dette prosjektet er allereie realisert.

– Då me kom rett før 17. mai i fjor, var det jo dette mønsteret me såg overalt. Me lagar kunst til offentlege rom, og mønsteret passar jo veldig godt til det, seier Langenberg.

Kunstnarduoen er på sitt andre opphald som gjestekunstnarar på Kunsthuset Messen i Ålvik i Hardanger, og jobbar stort sett med kunst der dei er. I heimlandet Nederland har dei òg laga kunst i offentlege rom.

Prosjektet er framleis eit prøveprosjekt, og det er klistermerker som er brukt til å lage mønsteret utanfor kunstnarhuset Messen i Ålvik.

– Me har fått bestilling frå Hardanger Folkemuseum i Utne, så der vil parkeringsplassen få eit permanent mønster frå neste sommar av, seier Langenberg.

For å få det til å skje, må museet skaffe seg midler til dei nye parkeringsplassane. Målet er å få plass permanente bunadsmønster på asfalten i løpet av 2013.

Kunstnarane håpar å utvikla prosjektet vidare, og vil ha dei litt alternative skiljelinjene på parkeringsplassar i heile regionen.

Hardanger har dei siste åra utvikla eit større internasjonalt kunstnarmiljø. I fleire små bygder langs fjorden, er det etablert kunstnarbustader og galleri som lokkar kunstnarar frå både inn- og utland.

Kjelde: NRK Hordaland

Sjå og    Sjaak Langenberg

 Tips noen om denne saken
Sende til flere mottakere? Separer adressene med komma.
104


VG RSS
1.
 Kvinnelige VM-kommentatorer skaper debatt i England
Som første kvinnelige ekspertkommentator har det vært sterke meninger rundt Lise Klaveness. Også i utlandet skaper dette debatt, nå får både John Terry og Patrice Evra kritikk for sin oppførsel mot kvinnelige eksperter og kommentatorer.
2.
 Raser mot Erna Solberg: Mener hun har kjent til gjengproblemene
Tirsdag erkjente statsminister Erna Solberg at regjeringen kan bli bedre på å ta Oslo-gjengenes bakmenn. Ap og SV reagerer kraftig.
3.
 20 år med VG-lista-konserter – her er høydepunktene
I 2003 ble det publikumsrekord på Rådhusplassen da Kurt Nilsen sang vinnerlåten fra den første sesongen av «Idol». I år finner den 20. konserten på Rådhusplassen sted.
4.
 Frykter nedbemanninger etter REMA 1000-endringer
Etter nyttår vil Rema 1000 slutte å bruke varefremmere fra tredjepartsleverandører. Dette vil trolig føre til stor nedbemanning i merchandising-bransjen.
5.
 Høie svarer om luftambulanse-krisen: Innrømmer at anskaffelsene kunne vært gjort annerledes
Helse- og omsorgsminister Bent Høie innrømmer i et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen at anskaffelsen i luftambulanse-saken kunne vært gjort annerledes.
6.
 Megan Fox er i Norge
Hollywood-stjernen Megan Fox (32) er i Norge for å spille inn en TV-dokumentar.
7.
 Suárez sikret avansement for tamt Uruguay
(Uruguay-Saudi – Arabia 1–0) Luis Suárez (31) utnyttet en keepertabbe og Uruguay er klare for åttedelsfinale. Samtidig som Saudi-Arabia og Egypt er slått ut.
8.
 Nei, jente (16) kan ikke «skylde seg selv» når bilder av henne spres på nett
Unge mennesker har en seksualitet, og det skal de få lov til å ha. Men de skal få ha den i fred, og de skal selv få bestemme over bildene de har og tar av seg selv.


Søk på Radiofolgefonn.no


LOKALE KAMERA

ODDA

VOSS

KVINNHERAD

EIDFJORD

ULLENSVANG

KVAM - ÅLVIK

BERGEN

FOLGEFONNA

GRANVIN


VEGKAMERA

LÅTEFOSS

KLØVET

SELJESTAD

RØLDALSTUNELLEN

VELURE

KVAMSKOGEN

SVELGANE / SKJERVET

EVANGER

VINJE VEST

DYRANUT

HAUKELI

HARDANGERBRUA


Dekningsområde & frekvens

Odda
 Fm:104-104,2-105,5-106
Ullensvang 
 Fm:101-105,2
Voss
 Fm:101,5-104-104,4-104,8-106,3
Granvin
 Fm:101-107,3
Ulvik
 Fm:107
Eidfjord
 Fm: 104-105,9
Kvam
 Fm:104-106-107,3
Jondal
 Fm: 106-107,3
Frekvenskart

Levert av MindIT Solutions AS i samarbeid med Aarekol IT Kompetanse