Mest leste :
1.
 Hardangergullsmed bak fulltreffaren NR01
2.
 "Prøvekøyring" av ny heimebane
3.
 Målmedviten musikkstudent på springbretttet
4.
 Stein på stein
5.
 Dårlege vegar pregar kvardagen i Hordaland
6.
 H.M. Dronning Sonja stiller ut i Galleri G. Guddal i jubileumsåret
7.
 Nytt lys i mørketida
8.
 Snarvisitt i "Skuggane sin dal" før lyset vart tent
9.
 "På ein søndag" ut på høyring
10.
 Festidalen byttar helg
11.
 Endringar i reglar for opptak til høgare utdanning
12.
 Folkebiblioteka som debattarena
13.
 Vil ha innspel frå innbyggarane
14.
 Til kamp for råderett over krafta
15.
 Tru det eller ikkje - årets tema er LØGN
16.
 150 tunnelar på Vestlandet vert rusta opp
17.
 Rekordmange vel norsk flagg
18.
 På Radio Folgefonn onsdag
19.
 Rekordomsetning på Grüne Woche i 2018
20.
 Noreg får som første land spesialtrent innsatsteam for helsekriser

Kvifor et me for lite fisk?
- Publisert 1. mars 2017 av Mannsåker, Tone Marie
Båthus og båt8.JPG
Clik on image for large version
Bilete: Ivar Nistad

Det siste året har sjømatforbruket vorte redusert med sju prosent. Det er særleg unge under 34 år som sviktar fisken

Det var Dagsrevyen som først offentlegjorde tala som og viste at stoda var verst for forbruket av laks der ein registrerte ein nedgang på 24 prosent.

Forbruksforskningsinstituttet Sifo leia nyleg eit prosjekt som sette søkelys på mogelegheiter og begrensingar for aukt sjømatforbruk. Bakgrunnen var at forbruket av fisk og annan sjømat var betydeleg lavare enn det Helsemyndigheitene anbefalte: 300–450 gram rein fisk i veka, ifylgje nationen.

Av Sifo sine tal frå 2014 kom det fram at det berre var 17 prosent som åt den anbefalte mengda med fisk og sjømat. Og spørsmålet dei stilte seg då var: Kvifor er det så vanskeleg å nå dei ernæringspolitiske målsettingane?

I undersøkinga vart alle respondentane som åt mindre enn anbefalt mengde, spurd om årsaka til at dei ikkje åt meir fisk og sjømat. Den vanlegaste årsaka respondentane meldte om, var at dei foretrakk kjøt (42 prosent). At så mange uttrykte at dei foretrakk kjøt, overraskar ikkje når ein ser nærare på ein faktor som marknadsføring og reklame.

I perioden 1995 til 2010 auka reklameutgiftene til kjøt med 62 prosent. Til samanlikning auka utgiftene til reklame for fisk og sjømat med berre 20 prosent. Samanliknar ein dei totale utgiftene til matreklame i samme periode, går annakvar krone til kjøt medan berre ei av fem går til fisk- og sjømatreklame.

Ein gjennomgang av matreklame på TV2 viste at mange dyktige og karismatiske kokkar fungerte som ivrige ambassadørar for spanande kjøtrettar til gunstige prisar. Ikke rart forbrukarane vert freista til å putta kjøt på tallerkenen, skriv nationen. 
Det bør i denne samanhengen og nemnast at prisen på fisk har aukt betydeleg meir enn for kjøt dei siste åra.

Det er imidlertid ikkje berre preferansen for kjøt som ser ut til å vera ei viktig forklaring. Sifo si undersøking viser og at det har vore ein betydeleg aukande skepsis til produksjonsmetoden av fisk og sjømat.

Frå 2011 til 2014 auka andelen som meinte dei ville begrensa inntaket av oppdrettsfisk frå 22 til 46 prosent. Kun 7 prosent var heilt einige i utsagnet "sjømat frå oppdrettsnæringa er like sunn som sjømat frå havet". Over halvparten (56 prosent) var heilt eller delvis ueinig i dette utsagnet. Det var også på den tida at Niels Christian Geelmuyden kom med svært krass kritikk av oppdrettsnæringa.

For å lukkast med aukt forbruk av fisk og sjømat må det verta meir framsnakk og mindre baksnakk av ei stor og viktig produktgruppe som oppdrettslaks, skriv nationen.

Heile artikkelen på denne lenka: nationen

 Tips noen om denne saken
Sende til flere mottakere? Separer adressene med komma.





VG RSS
1.
 Ivan Patrick (24) bygde gigant-iglo i hagen til svigerforeldrene
Har kanadieren Ivan Patrick Madureira (24) bygget Norges største iglo? Søndag inviterte han 40 venner og naboer til å se herrestafetten i hulen sin.
2.
 Lindsey Vonn slår tilbake mot Trump-troll
Lindsey Vonn (33) ble bombardert med hatefulle meldinger på sosiale medier etter at hun måtte nøye seg med 6. plass i OLs super-G.
3.
 FN-Solheim i München: Derfor henger krig og klima sammen
MÜNCHEN (VG) FN-topp Erik Solheim har brukt sikkerhetskonferansen i München til å hamre inn budskapet hos verdens ledere om at klima og konflikt henger tett sammen.
4.
 Syriske flyktninger selger egne organer for å overleve
MALATYA (VG) Arrene dekker hele magen. I desperasjon la de seg under operasjonskniven og ofret leveren sin for å brødfø familien.
5.
 Solbakken og FCKs åttende tap for sesongen: – Det har vært tungt
(Midtjylland – København 3-1) Krisen fortsetter for Ståle Solbakken og de regjerende seriemesterne i København. Aldri før har han tapt åtte kamper i en sesong med FCK og nå henger Europa-spill neste sesong i en tynn tråd.
6.
 Tottenham dummet seg ut mot lille Rochdale: 2–2
(Rochdale-Tottenham 2–2) Tre minutter på overtid slapp Tottenham inn målet som gjorde at lille Rochdale får omkamp på Wembley.
7.
 Salma Hayek lurte alle
Salma Hayek (51) stilte med blondt hår lørdag. Det viste seg å være juks.
8.
 Det er typisk norsk å være gullende god
PYEONGCHANG (VG) Etter en helg som denne er det grunn til å pynte litt på Gro Harlem Brundtlands klassiske ordtak. Ved hjelp av gullskrift.


Søk på Radiofolgefonn.no


LOKALE KAMERA

ODDA

VOSS

KVINNHERAD

EIDFJORD

ULLENSVANG

KVAM - ÅLVIK

BERGEN

FOLGEFONNA

GRANVIN


VEGKAMERA

LÅTEFOSS

KLØVET

SELJESTAD

RØLDALSTUNELLEN

VELURE

KVAMSKOGEN

SVELGANE / SKJERVET

EVANGER

VINJE VEST

DYRANUT

HAUKELI

HARDANGERBRUA


Dekningsområde & frekvens

Odda
 Fm:104-104,2-105,5-106
Ullensvang 
 Fm:101-105,2
Voss
 Fm:101,5-104-104,4-104,8-106,3
Granvin
 Fm:101-107,3
Ulvik
 Fm:107
Eidfjord
 Fm: 104-105,9
Kvam
 Fm:104-106-107,3
Jondal
 Fm: 106-107,3
Frekvenskart

Levert av MindIT Solutions AS i samarbeid med Aarekol IT Kompetanse